Zmiany zachodzące w mleku podczas przechowywania

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Karmiąc dziecko mlekiem odciąganym lub karmiąc piersią, zdarza się, że nadmiar mleka potrzebujemy przechować. Czasem tylko na następny dzień, czasem na kilka dni ale zdarza się, że mleka mamy na tyle, że zapasy są zrobione na kilka miesięcy. Jeśli tylko jesteśmy w stanie, to takie zapasy szczególnie dla mam karmiących inaczej są bardzo dobrym wyjściem.

Mleko matki, tak jak i każdy przechowywany produkt spożywczy ulega pewnym zmianom w czasie przechowywania. Należy jednak pamiętać, że tak czy inaczej mleko posiada tyle cennych składników, że ubytek kilku z nich nie dyskwalifikuje takiego mleka do spożycia przez dziecko.

 

 

Zmiany zachodzące w tłuszczach

Zamrażanie mleka powoduje zmiany w tłuszczach. Tłuszcz mleczny zbudowany jest z kuleczek otoczonych błoną, która ulega pęknięciu podczas procesu zamrażania. Tak uszkodzona struktura narażona jest na działanie enzymu lipaza. Uszkodzona błona prowadzi również do powstawania nadtlenków lipidów. Jak na razie, nie ma badań na temat skutków spożycia nadtlenków lipidów u noworodka, ale przypuszcza się, że nawet egzogenne źródło reaktywnych form tlenu może być niebezpieczne, szczególnie w przypadku wcześniaków.

Zawartość tłuszczu zmienia się w czasie zamrażania. Maksymalne zmniejszenie obserwuje się w pierwszym tygodniu zamrażania (0,027g/dzień na 100ml). Po 60 dniu ubytek tłuszczu stanowił ok 0,007g/dzień na 100ml.

 

Zmiany zachodzące w białkach

Zmiany zachodzące w białkach polegają głownie na osłabieniu struktury miceli (białka kazeinowe zbudowane są z tysięcy pojedynczych cząsteczek tworząc roztwór koloidalny, co nadaje mleku białą barwę. Te kompleksy nazywane są micelami). Dla jakości mleka matki nie ma to jednak wpływu.

Laktoferyna - Niestety w trakcie zamrażania pokarmu ilość laktoferyny zmniejsza się o >65% w stosunku do wartości początkowych.

 

Zmiany zachodzące w enzymach

Lipaza - enzym zawarty w mleku, odpowiedzialny jest za hydrolizę wiązań estrowych pomiędzy glicerolem a kwasami tłuszczowymi. Proces ten nie dyskwalifikuje mleka do spożycia, ale zmienia jego smak i zapach (mydlany, zjełczały). Zdarza się jednak, że niemowlę odmawia picia takiego mleka. Nie zawsze zjawisko hydrolizy występuje. Warto zrobić taki test, gdzie odciągnięte mleko zamrozimy. Po 5 dniach należy takie mleko rozmrozić i ogrzać do temperatury pokojowej. Podać dziecku i zaobserwować czy smak i zapach są akceptowane przez dziecko. Jeśli dziecko odmawia picia takiego mleka, same możemy spróbować jego smak i ocenić zapach. Jeśli rzeczywiście jest mydlany czy zjełczały, to przed następnym zamrożeniem należy takie mleko zagotować (w kąpieli wodnej a nie bezpośrednio "na ogniu"). Niestety gotowanie zniszczy wiele cennych składników zawartych w mleku, ale lepsze to, niż żeby następne zapasy mleka wylać. Zagotowane i następnie zamrożone mleko i tak będzie wartościowe.

W przypadku wcześniaków, gdzie mleko powinno zawierać jak najwięcej składników, należy dążyć do przechowywania odciągniętego mleka w temperaturze poniżej -70oC. W takich temperaturach zmiany smaku i zapachu nie występują. Niestety w warunkach domowych takiej temperatury nie osiągniemy.

Laktoperoksydaza - enzym o właściwościach bakteriostatycznych w stosunku do paciorkowców. Jego stężenie w czasie zamrażania zmniejsza się.

 

Limfocyty

Wykazano, że sposób przechowywania mleka wpływa na liczbę znajdujących się w nim komórek. Przechowywanie mleka w temp 4oC przez 24 godziny prowadzi do nieznacznego spadku liczby komórek, natomiast nie ma wpływu na ich funkcje. Jednak już po 48 godzinach przechowywania w tej samej temperaturze liczba komórek znacząco się zmniejsza, ale ich funkcje pozostają bez zmian. Dlatego w razie konieczności dłuższego przechowywania mleka zaleca się jego zamrażanie. Wykazano również, że komórki mleka ludzkiego nie tolerują ogrzewania powyżej 63°C oraz ochładzania poniżej –23°C lub liofilizacji. Ponadto leukocyty mogą przywierać do plastikowych i szklanych powierzchni, przez co możliwa jest ich utrata z mleka w trakcie karmienia butelką. Badania wykazały, że w ten sposób traci się nie więcej niż 5% leukocytów

Witaminy

Witamina C - w czasie przechowywania następuje zmniejszenie stężenia tej witaminy w mleku matki. Witamina ta wrażliwa jest na wysokie temperatury, dlatego ważne jest aby ogrzewając mleko, nie doprowadzić do przegrzania.

 

Mrożone mleko zachowuje większość właściwości odżywczych oraz immunologicznych.

Należy pamiętać, że zamrażanie wpływa w bardzo niewielkim stopniu na stężenie IgA, IgG i lizozymu. Mleko matki zawiera tyle cennych składników, że nawet niewielkie straty niektórych z nich nie obniżają wartości mleka w stopniu wykluczającym podanie go niemowlakom.

 

 

 

 

 

 

 


 http://www.medelabreastfeedingus.com/tips-and-solutions/11/collection-and-storage-of-breastmilk

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3411345/

http://www.neonatologia.org.pl

http://ansci.illinois.edu/static/ansc438/Milkcompsynth/milkcomp_physicochem.html

www.mp.pl

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież