Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wartość odżywcza i skład chemiczny mleka kobiecego jest trudny do porównania z innymi dostępnymi na rynku produktami, które mogły by je zastąpić. Nie da się dopasować składu żadnego innego mleka do potrzeb rozwojowych dziecka. Dlatego chcę pokazać w niniejszej tabeli, że nawet gdy nasze dziecko zaczyna mieć już rozszerzaną dietę, warto nadal karmić piersią. Mimo różnych poglądów, że po 6 miesiącach to już mleko nie ma wartości, że tam już tylko woda... Można zobaczyć, że oprócz tej wody, która a jakże występuje - co ciekawe w siarze jest jej więcej niż w mleku dojrzałym -, jest mnóstwo innych substancji, których żadna mieszanka czy inne mleko nie dostarczą. Warto wiedzieć, że mleka innych ssaków mają skład, który dla naszego dziecka jest nieodpowiedni a nawet szkodliwy. Mleko krowie nie powinno być podawane przed ukończeniem przez dziecko 1 roku życia. Wiele istotnych informacji można wyczytać z tabeli, gdyż oprócz składu ilościowego, uzupełniłam niektóre składniki o dodatkowy wpis, wyjaśniający rolę jaką pełni lub dlaczego jest niewskazany.

 

www.mamymleko.pl
Składniki
Mleko
        kobiece
Uwagi
Mleko
    modyfikowane
Uwagi
Mleko
krowie
Uwagi
Mleko
kozie
Mleko
owcze
Ilość energii
na 100g
 71 kcal
 mleko dojrzałe
 68 kcal
 mleko następne (gotowa mieszanka)
 61 kcal
 mleko 3,2% UHT
 68 kcal
 107 kcal
pH
 7,2
 
Producent nie podał
 
 6,6-6,8
 
 6,6
 6,6
Woda
87,1g/100g
     
87,7g/100
 
86,8g/100g
82,2g/100g
 Białko
 1,4g/100g
W mleku kobiecym całkowita ilość białka jest mniejsza niż w mleku krowim. Wynika to głównie z sześciokrotnie większej zawartości kazeiny w mleku krowim. Ponadto mleko kobiece zawiera więcej cystyny - prekursora tauryny - która odgrywa istotną rolę w rozwoju OUN.
 1,4g/100g
Odmineralizowana serwatka z mleka w proszku. Celem tego procesu jest pozbawienie mleka kazeiny, która dla dziecka stanowi silny alergen. Koncentrat białka serwatkowego to zabieg, polegający na połączeniu mleka w proszku z serwatką w celu uzyskania podobnego składu aminokwasowego jak mleko kobiece.
 3,3g/100g
Wysoka ilość białka
 3,2g/100g
 6,0g/100g
  Białka
kazeinowe
 7g/L
 
 brak danych o ilości
Modyfikacja białek kazeinowych w celu ich usunięcia. Białka te są silnie alergenne. Modyfikacja nie zawsze usuwa całkowicie białka kazeinowe w mleku modyfikowanym ogólnie dostępnym.
 
 
 
 
 26,4g/L
 
 występują
 występują
     kazeina β
 4,7g/L
 
 -
 9,6g/L
 
 
 
     kazeina κ
 1,4g/L
Kazeina-κ jest sjaloglikoproteiną zdolną do hamowania
adhezji bakterii do błony śluzowej żołądka. Z tego powodu
karmienie dzieci naturalnym pokarmem zapewnia znaczną
ochronę przed zakażeniem przez Helicobacter pylori , dla
których ligandem są usjalowane determinanty.
 -
 3,4g/L
 
 
 
     kazeina αS1
 0,9g/L
 
 -
 10,6g/L
silny alergen
 0,45-3,5g/L
 
     kazeina αS2
 brak
 
 -
 2,8g/L
silny alergen
 
 
 Białka
serwatkowe
 7,28g/L
 
 -
 
 5,24g/L
 
 
 
laktoglobulina β
 brak
 
 -
 
 3,1g/L
silny alergen
Różnice w strukturze białka sprawiają, że jest mniej alergenne
 
 laktoalbumina α
 3,0g/L
Białko to ma zdolność do odłączania jonów wapnia w żołądku dziecka, dzięki czemu może połączyć się z kwasem oleinowym. Powstały kompleks o nazwie HAMLET posiada właściwości niszczące komórki nowotworowe.
Niezbędna w procesie biosyntezy laktozy (wiązanie wapnia i cynku).
Bierze udział w procesach powstawania peptydów stymulujących absorpcję składników mineralnych
 -
Nie ma właściwości HAMLET
 0,9g/L
Nie ma właściwości HAMLET
 Nie ma właściwości HAMLET
 Nie ma właściwości HAMLET
 Albumina
surowicy
 0,5g/L
 
 brak
 
 0,3g/L
 
 brak danych
 brak danych
 Laktoferyna
 2,0g/L
Wiąże żelazo niezbędne do namnażania niektórych patogenów. Czynnik antybakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwnowotworowy i imunomodulacyjny
 brak
 
 0,1g/L
 
 
brak danych
 
brak danych
 Lizozym

 

 0,5g/L
Bierze udział w obronie komórkowej niszcząc otoczki komórek bakteryjnych.
Lizozym wykazuje działanie wspomagające podczas odpowiedzi
immunologicznej (adjuvant effect of lysozyme).
W wyniku hydrolizy peptydoglikanu ściany komórkowej
bakterii z rodzaju Mycobacterium przez lizozym uwalniany
jest tzw. dipeptyd muramylowy. Dipeptyd ten wzmacnia
efekt antyinfekcyjny powodując m.in. aktywację komórek
prezentujących antygen oraz zwiększenie proliferacji
limfocytów T.
  Jego ilość wzrasta wraz z wydłużeniem laktacji.
 brak
 
 0,0004g/L
 
 
brak danych
 
brak danych
FBP-białko wiążące kwas foliowy i foliany

 

ilość niemierzalna
Występuje w postaci rozpuszczalnej i skoagulowanej. Ułatwia przyswajanie kwasu foliowego i jego pochodnych. Jest odporne na kwaśne środowisko i enzymy proteolityczne.
brak
 
brak
 
brak
brak
Czynnik bifidowy (proteina wiążąca witaminę B12), bifidogenne
peptydy
ilość niemierzalna
Chroni witaminę B12 na szlaku jelitowym przed działaniem patogennych mikroorganizmów. Pomaga w rozwoju korzystnej mikrobioty.
kultury kwasu mlekowego Lactobacillus
Mleko modyfkowane może zawierać kultury bakterii probiotycznych
Śladowe
ilości
   
brak danych
 
brak danych
 Osteopontyna
 0,14g/L
 Jest glikoproteiną z grupy cytokin. Prawdopodobnie bierze udział w transporcie białek o właściwościach przeciwbakteryjnych i immunomodulujących  do miejsca ich przeznaczenia. Odpowiada prawdopodobnie za tworzenie kompleksów z jonami wapnia co zapobiega krystalizacji, a następnie precypitacji wapnia w mleku.

 

 brak
 
 0,02g/L
 
 
brak danych
 
brak danych
Prokalcytonina

 

0,75µg/L
Przyczynia się do aktywacji rozwijającego się u noworodków układu odpornościowego
brak
 
brak danych
 
brak danych
brak danych
CRP - białko C-reaktywne

 

ilość zależna od stanu zapalnego
Marker diagnostyczny zapalenia
brak
         
AGP - alfa-1- -kwaśna glikoproteina
występuje
Pełni rolę rozpuszczalnych inhibitorów dla bakteryjnych receptorów lektynowych, utrudniając adhezję i wiązanie patogenów do komórek nabłonkowych jamy ustnej noworodka. Ważny czynnik zapobiegający próchnicy
brak
 
brak
 
brak
brak
MBP - białko
wiążące mannozę (MBL - lektyna wiążąca mannozę)
0,17 mg/L
Jest cząsteczką uczestniczącą
w lektynowej drodze aktywacji układu dopełniacza.
MBP po związaniu liganda cukrowego (mannoza>fukoza>
N-acetyloglukozoamina), obecnego na powierzchni
patogenu inicjuje kaskadę reakcji prowadzącą zazwyczaj
do lizy drobnoustroju
 brak
 
 brak
 
 brak
 brak
Wolne
aminokwasy
(AA)
3,5mmol/L
 
brak
 
brak
 
brak
brak
 kwas
glutaminowy
1,23mmol/L
 
brak
 
brak
 
brak
brak
Tauryna
 występuje
Bierze udział w procesie trawienia i wchłaniania tłuszczów. Neuromodulator i neuroprzekaźnik w mózgu i w siatkówce oka
5,4mg/100g
Mleka modyfikowane są wzbogacane w taurynę
Nie występuje
 
Nie występuje
Nie występuje
 IgG
 0,04g/L
 
 -
 
 0,63g/L
 
 
 
 IgA
 1,0g/L
Wydzielnicze IgA w mleku są swoiste wobec mikroflory
układu pokarmowego oraz dróg oddechowych matki. Podstawowe
funkcje biologiczne S-IgA obejmują: neutralizację
wirusów, w tym neutralizację wewnątrzkomórkową
oraz hamowanie ich transcytozy, hamowanie adhezji
bakterii patogennych z gatunków Escherichia coli, Streptococcus
pneumoniae, Haemophilus influenzae, Clostridium
difficile do błon śluzowych gospodarza,  aglutynację
wirusów i bakterii. Kompleksy S-IgA-antygen bakteryjny
są rozpoznawane i przetwarzane przez komórki dendrytyczne
jelita, prowadząc do usunięcia antygenu.
 -
 
 0,1g/L
 
 
 
 IgM
 0,1g/L
 
 -
 
 0,09g/L
 
 
 
Enzymy
 
 
 
 
 
 
 
 
  laktoperoksydaza
 
 0,8mg/L
Enzym bakteriostatyczny szczególnie aktywny wobec paciorkowców
 brak
 
 34mg/L
 
 brak danych
 brak danych
  lipaza

 

występuje
 Enzym pomagający unormować proces trawienia tłuszczu.
 brak
 
 brak
 
 brak
 brak
  α-amylaza
występuje
Enzym ten wpływa na zwiększenie jego aktywności w ślinie oraz w funkcjonowaniu trzustki
brak
 
brak
 
brak
brak
dismutaza nadtlenkowa, katalaza, peroksydaza glutationowa
występuje
Enzymy pełniące funkcje przeciwutleniaczy
brak
 
brak
 
brak
brak
Cytokiny prozapalne
 
 
 
 
 
 
 
 
         IL-6
 0,00015mg/L
 
 
 
 0,00015mg/L
 
 
 
         IL-10
 0,00019mg/L
 
 
 
 0,0003mg/L
 
 
 
        TNF-α
 0,0006mg/L
 
 
 
 0,003mg/L
 
 
 
        TGF-β1
 0,0008mg/L
 
 
 
 0,005mg/L
 
 
 
        TGF-β2
 0,003mg/L
 
 
 
 0,018mg/L
 
 
 
 Tłuszcze
 4,1g/100g
 
 3g/100g
Uzyskuje się głównie przez modyfikację dodając do mieszanki olej palmowy, rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy, olej rybi. Wszystko to w celu upodobnienia mieszanki do mleka kobiecego.
 3,2g/100g
 
 4,1g/100g
 7,0g/100g
        NKT
 1,57g/100g
 
 1,4g/100g
 
 1,92g/100g
 
 2,34g/100g
 4,29g/100g
        JNKT
1,76g/100g
 
 1,2g/100g
 
 1,01g/100g
 
 1,05g/100g
 1,68g/100g
        WNKT
 0,76g/100g
 
 0,5g/100g
 
 0,08g/100g
 
 0,14g/100g
 0,31g/100g
        AA
 0,02g/100g
Należą do LCPUFA. Są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój układu nerwowego, siatkówki i innych struktur.
 0,0086g/100g
Są dodawane do mleka w procesie modyfikacji, chcąc uzyskać taki sam efekt jak w przypadku mleka kobiecego.
Zgodnie z EFSA w przeglądzie systematycznym przeprowadzonym w 2015 r nie stwierdzono aby taka suplementacja przynosiła jednoznaczne korzyści, jak wcześniej uważano.
 brak
 Mleko krowie nie zawiera w ogóle LCPUFA, dlatego suplementuje się mleko modyfikowane.
 
 
        DHA
 0,014g/100g
 0,0086g/100g
 brak
 
 
 Cholesterol
 10-22mg/100g
Jest budulcem osłonek mielinowych, chroni noworodki karmione piersią przed wysokim stężeniem cholesterolu we krwi w wieku dojrzałym
 Nie występuje lub jest w znikomych ilościach
 
 13mg/100g
 
 11mg/100g
 11mg/100g
 Fosfoglicerole
 16,8mg/100g
 
 brak
 
 18mg/100g
 
 brak danych
 brak danych
 Sfingomieliny
 8,1mg/100g
 
 brak
 
 7,1mg/100g
 
 brak danych
 brak danych
 Węglowodany
 7,2g/100g
 
 8,6g/100g
 
 4,8g/100g
 
 4,5g/100g
 5,1g/100g
 
Laktoza
 
6,8g/100g
 
Jej poziom jest stały i niezależny od diety matki
 7,8g/100g
 
 4,6g/100g
 
 4,5g/100g
 4,5g/100g
 Oligosacharydy
   galaktozy
N-acetylo-glukozaminy
oligomery
fruktozy
(HMO)

 

 0,4g/100g
Posiadają działanie prebiotyczne, umożliwiają kolonizację prawidłowej mikroflory. Działanie antyadhezyjne dzięki czemu chronią noworodka przed kolonizacją chorobotwórczych patogenów. Hamujący wpływ
HMO w adhezji patogenów do tkanek gospodarza
wykazano dla m.in Camyplobacter jejuni, Escherichia
coli, Listeria monocytogene, Pseudomonas aeruginosa,
Streptococcus pneumoniae, Vibrio cholerae
oraz niektórych wirusów. Ponadto obecne w mleku
matki HMO chronią przed biegunką, zmniejszają ryzyko
zaparć oraz wystąpienia alergii
 0,8g/100g
 W postaci galaktooligosacharydów i fruktooligosacharydów są dodawane do mleka modyfikowanego.
 0,1g/100g
 
 brak danych
 brak danych
Mucyny
występują
Obecna w mleku kobiecym mucyna po karmieniu piersią pozostaje w ślinie chroniąc błony śluzowe jamy ustnej i przełyku.
Ważny czynnik zapobiegający próchnicy

 

brak
 
brak
 
brak
 
Maltodekstryna
Nie występuje
 
Producent nie podaje ilości
Zamiennik skrobi. Wpływa na lepszą rozpuszczalność produktuMa wysoki IG.
 Nie występuje
 
 Nie występuje
 Nie występuje
Glikozamino-glikany

 

 0,4g/L
Działanie przeciwinfekcyjne
 -
 
 0,06g/L
 
 
 
Witaminy
 
Witaminy, których ilość może zależeć od diety matki to: wit B6, B12, PP, kwas pantotenowy, B2, K
Witaminy, których ilość jest zależna od rezerw w ciąży: A,D,E,K
Witaminy, których stężenie w mleku matki nie zależy od jej diety a zależy od rezerw ciążowych to: witamina C, B1, B2, kwas foliowy, biotyna
 
Mleko modyfikowane zawiera formy chemiczne witamin. Ich ilość jest większa niż w mleku kobiecym ze względu na ich gorsze przyswajanie przez organizm. Należy pamiętać, że to są witaminy syntetyczne a nie naturalnego pochodzenia jak w mleku.
       
 Witamina A
 60µg/100g
Wpływa na prawidłowy wzrost i różnicowanie komórek, ważny składnik purpury wzrokowej, uczestniczy w kształtowaniu i regeneracji skóry i błon śluzowych, posiada właściwości antyoksydacyjne
 66µg/100g
Forma chemiczna w postaci palmitynianu retinylu
 36µg/100g
 
 74µg/100g
 51µg/100g
 Witamina B1
 20µg/100g
Uczestniczy w oddychaniu komórkowym, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, uśmierza ból
 50µg/100g
 Forma chemiczna w postaci chlorowodorku tiaminy
 36µg/100g
 
 30µg/100g
 70µg/100g
 Witamina B2
 30µg/100g
Odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i błon śluzowych
 120µg/100g
 Forma chemiczna w postaci ryboflawiny
 170µg/100g
 
 133µg/100g
 360µg/100g
 Witamina B6
 10µg/100g
 Pomaga w przyswajaniu cynku i magnezu, kofaktor wielu enzymów
 40µg/100g
 Forma chemiczna chlorowodorku pirydoksyny
 42µg/100g
 
 46µg/100g
 -
 Witamina B12
 0,01µg/100g
Reguluje dojrzewanie erytrocytów, bierze udział w syntezie niektórych aminokwasów
 0,18µg/100g
 Forma chemiczna cyjanokobalaminy
 4µg/100g
 
 6µg/100g
 1µg/100g
 Biotyna
 0-2,7µg/100g
Uczestniczy wraz z witaminą K w produkcji protrombiny, wspomaga funkcje tarczycy
 1,9µg/100g
 Forma chemiczna D-biotyny
 3,5µg/100g
 
 2,5µg/100g
 3,6µg/100g
 Witamina C
 3800µg/100g
 Naturalny przeciwutleniacz, uszczelnia naczynia krwionośne
 8500µg/100g
 Formy chemiczne kasu L-askorbinowego i L-askorbinianu sodu
 1000µg/100g
 
 1000µg/100g
 4000µg/100g
 Witamina D
 0,01µg/100g
 Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej, odpowiada za mineralizację kości, wzrost komórek i prawidłowy rozwój
 1,4µg/100g
Forma chemiczna w postaci cholekalcyferolu. Mleko modyfikowane jest suplementowane witaminą D w dużych ilościach, dlatego z dodatkową suplementacją należy być ostrożnym i najlepiej zapytać pediatrę lub dietetyka
 0,03µg/100g
 
 0,11µg/100g
 0,18µg/100g
 Witamina E
 0,35µg/100g
Posiada właściwości antyoksydacyjne, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów, proliferancji i regulacji ekspresji genów
 1400µg/100g
 Formy chemiczne octanu DL-alfa-tokoferolu i DL-alfa-tokoferolu
 1000µg/100g
 
 1000µg/100g
 2000µg/100g
 Witamina K
 0,2µg/100g
Uczestniczy w syntezie białek, głównie protrombiny, uczestniczy w procesie krzepnięcia
 4,7µg/100g
 Forma chemiczna fitomenadionu
 4µg/100g
 
 4µg/100g
 4µg/100g
 Kwas foliowy
 5,2µg/100g
Ma korzystny wpływ na układ nerwowy, reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, jest koenzymem w syntezie prekursorów DNA i RNA
 8,5µg/100g
 Forma chemiczna kwasu foliowego
 5µg/100g
 
 1µg/100g
 -
 Kwas pantotenowy
 0,26µg/100g
 Niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów, uczestniczy w syntezie niektórych hormonów
 340µg/100g
 Forma chemiczna D-pantotenianu wapnia
 400µg/100g
 
 300µg/100g
 
 Niacyna

 

 630µg/100g
 Uczestniczy w przemianach metabolicznych z uwalnianiem energii, reguluje poziom cholesterolu
 440µg/100g
Forma chemiczna nikotynamidu
 84µg/100g
 
 277µg/100g
 417µg/100g
Cholina
 90mg/L
 
9,8mg/100g
Chlorek choliny
 121mg/L
 
 150mg/L
 brak danych
Inozytol
330mg/L
 
340mgL
 
110mg/L
 
210mg/L
brak danych
 Składniki mineralne
 28,1mg/100g
Mleko kobiece jest zazwyczaj pełnowartościowym źródłem składników mineralnych dla dziecka urodzonego w terminie.
Ilość składników mineralnych jest 3-krotnie mniejsza niż w mleku krowim, dlatego nie obciążają one osmotcznie niedojrzałych nerek.
Składniki mineralne są lepiej przyswajalne niż z mleka krowiego czy modyfikowanego
 
 
 120,4mg/100g
Bardzo duża zawartość składników mineralnych. Dlatego mleko krowie powinno być włączane do diety dziecka dopiero po 12 miesiącu życia.
 
 
Żelazo 
 0,53mg/L
Jest przyswajalne w 50-70% dzięki laktoferynie, czyli białku transportującemu i ułatwiającemu wchłanianie żelaza
 10mg/L
Siarczan  żelazawy. Przyswajalne w 10%
 0,75mg/L
Przyswajalne w 10%
 0,74mg/L
 1mg/L
 Potas
 58mg/100g
 
 78mg/100g
 Chlorek potasu, cytrynian potasu
 139mg/100g
 
 161mg/100g
 136mg/100g
Wapń
35mg/100g
Jony wapnia i fosforu występują w odpowiednich proporcjach, które ułatwiają przyswajanie. W pierwszych 12 miesiącach
laktacji, stosunek wapnia do fosforu wynosi 1,5:1.
Sprzyja to wchłanianiu wapnia, którego absorpcja
byłaby utrudniona przy zbyt wysokim stężeniu fosforu,
a także zapewnia optymalną ilość wapnia niezbędną
do prawidłowego kształtowania kości i ich
mineralizacji 
 
64mg/100g
Węglan wapnia, fosforan wapnia
118mg/100g
 
130mg/100g
193mg/100g
 Fosfor
 15mg/100g
 35mg/100g
 
 85mg/100g
 
 127mg/100g
 158mg/100g
 Sód
 15mg/100g
 
 25mg/100g
 
 43mg/100g
 
 40mg/100g
 44mg/100g
 Magnez
 3mg/100g
 
 7,1mg/100g
 chlorek magnezu
 11mg/100g
 
 14mg/100g
 18mg/100g
 Miedź
 0,4µg/100g
 
 0,04mg/100g
 
 0,2µg/100g
 
 
 
 Cynk
 3μg/100g
 
 0,5mg/100g
 
 4µg/100g
 
 
 
 Chlor
 42mg/100g
 
 43mg/100g
 chlorek potasu jest źródłem chloru
 87mg/100g
 
 
 
 Jod
 7mg/100g
 
 13µg/100g
 
 30mg/100g
 
 
 
 Kobalt
 0,1µg/100g
 
 -
 
 -
 
 
 
Mangan
6ng/100g
 
0,01mg/100g
 
21ng/100g
     
Fluor
15ng/100g
 
-
 
19ng/100g
     
Selen
20ng/100g
 
1,3µg/100g
 
10ng/100g
     
Aluminium
14ng/100g
 
-
 
27ng/100g
     
Chrom
0,4ng/100g
 
-
 
15ng/100g
     
Molibden
2ng/100g
 
-
 
22ng/100g
     
 Czynniki
wzrostu
 
 
 brak
 
 brak
 
 brak
 brak
 EGF (czynnik wzrostu naskórka)
 25 μg/L
Stymuluje proliferacje komórek, pomaga w dojrzewaniu układu pokarmowego
 
 
 
 
 
 
 HB-EGF
 występuje
 Chroni przed uszkodzeniem spowodowanym niedotlenieniem i niedokrwieniem
 
 
 
 
 
 
 VEGF

 

 występuje
Pobudzenie angiogenezy, naprawa tkanek
 
 
 
 
 
 
NGF
występuje
Pobudzenie wzrostu neuronów i ich dojrzewanie
           
IGF
występuje
Stymulacja wzrostu i rozwoju, zwiększa stężenie RBC i hemoglobiny
           
Erytropoetyna
występuje
Namnażanie i różnicowanie erytrocytów, pomaga w rozwoju jelit
           
 Hormony
 występują
 
 brak
 
Swoiste dla gatunku
 
Swoiste dla gatunku
Swoiste dla gatunku
 Kalcytonina
 występuje
 Rozwój neuronów jelitowych
 
 
 
 
 
 
Somatostatyna
 występuje
Rozwój śluzówki żołądka
 
 
 
 
 
 
Adiponektyna
 występuje
 Odpowiada za prawidłową  masę ciała niemowląt, działa przeciwzapalnie
 
 
 
 
 
 
Leptyna
występuje
Regulacja równowagi energetycznej, reguluje apetyt, prawidłowy rozwój metaboliczny
           
Grelina
występuje
Regulacja równowagi energetyczne, wpływa na prawidłową masę ciała, prawidłowy rozwój metaboliczny
           
Poliaminy (spermina, spermidyna, putrescyna)

 

 

 
 występują
 Modulują proces dojrzewania jelit
 
 brak
 
 
 brak
 
 
 brak
 
 brak
 Nukleotydy
 występują
 Wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Stymulują wzrost bifidobakterii
 3,2mg/100g
 
 brak danych
 
 brak danych
 brak danych
 Komórki macierzyste
 występują
 
 brak
 
 brak
 
 brak
 brak
 Rozmiar
miceli
 50nm
Małe rozmiary wpływają na lepszą przyswajalność i ułatwione trawienie
 
 
 150nm
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródła:

1.  Human Milk Composition: Nutrients and Bioactive Factors, Pediatr Clin North Am. 2013 February ; 60(1): 49–74. doi:10.1016/j.pcl.2012.10.002.

2. The differences in the biochemical composition of the milk of mothers of premature and term infants - nutritional and therapeutic aspects. ResearchGate, 2013

3. Proteins of human milk involved in immunological processes. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej. 2013

4. Mleko matki – pierwsza żywność w życiu człowieka. Dorota Kowalska, Eliza Gruczyńska, Joanna Bryś. SGGW

5. Karmienie naturalne kontra karmienie sztuczne. Porównanie składu pokarmu kobiecego i mleka krowiego. Nowoczesne Pielęgniarstwo i Położnictwo. 2008

6. ZAWARTOŚĆ ŻELAZA W MLEKU KOBIECYM I MLEKU INNYCH SSAKÓW, Ewa Stasiuk, Piotr Przybyłowski

7. "Karmienie piersią w teorii i praktyce" pod red. Magdaleny Nehring-Gugulskiej, Moniki Żukowskiej-Rubik, Agnieszki Pietkiewicz

8. "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw", Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda

9. "Białka w żywności i żywieniu", pod red. Jana Gawęckiego

10. "Prawda o tłuszczach", pod red. Jana Gawęckiego

11. "Technologia żywności", Mieczysław Dłużewski

12. "Żywienie u progu i u schyłku życia", pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego

13. http://www.agrovis.eu/kontakt/ - szczególne podziękowania za niezbędne informacje

14. http://www.kozy.edu.pl/?sklad-i-wartosc-odzywcza-mleka-koziego-w-porownaniu-z-mlekiem-krowim-owczym-i-kobiecym.,78

15. http://www.goatworld.com/articles/goatmilkcomposition.shtml

16. Etykiety mleka modyfikowanego

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież