Przechowywanie pokarmu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Przechowywanie pokarmu

W czym przechowywać?

Każdy pojemnik czy woreczek przeznaczony do przechowywania pokarmu musi być wykonany z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością   Szczególną uwagę należy zwrócić czy w skład nie wchodzi bisfenol A. Należy zwrócić uwagę już na opakowanie, na którym powinno być napisane:

"BPA FREE" lub  "Wolne od BPA".

Powinien być również taki znak graficzny:   Bezpieczne są produkty oznaczone takim znakiem graficznym: W ich skład nie wchodzi BPA a bezpieczny polipropylen.

 

Opakowania do przechowywania pokarmu powinny być szczelnie zamykane oraz czyste biologicznie. Opakowania te mogą być jednorazowego użytku lub wielokrotnego. W przypadku opakowań wielokrotnego użytku należy szczególnie dbać o higienę pojemników poprzez dokładne mycie, wyparzanie lub sterylizację.

Przykłady opakowań jednokrotnego użytku:

 

 Ich zaletą jest szczególnie to, że zajmują niewielką powierzchnię, często posiadają podziałkę oraz miejsce na wpisanie daty odciągania.

 Przechowywać pokarm można również w pojemnikach wielokrotnego użytku. Najczęściej są one kompatybilne z odciągaczem pokarmu.

 Dostępne są również szklane pojemniki do przechowywania, które ostatnimi czasy cieszą się coraz większą popularnością. Minusem szklanych pojemników jest to, że do ścianek naczynia przylegają składniki zawarte w mleku takie jak fagocyty odpowiedzialne za m.in. zwalczanie chorób o podłożu bakteryjnym i pasożytniczym oraz leukocyty (5% spadek). W przypadku leukocytów, przylegają one również do naczyń wykonanych z tworzywa sztucznego.

Warunki przechowywania

 

      Rodzaj mleka Temperatura           Czas  przechowywania                                       Instrukcja
 Świeżo odciągnięte nie schładzane  do 25oC

4h (idealna)

6h (akceptowalna)

8h (maksymalnie)

Przechowywać w czystym przykrytym pojemniku
Świeże magazynowane w lodówce  0-4oC

3 dni (idealnie)

5 dni (akceptowane)

8 dni (maksymalnie)

Przechowywać w tylnej części lodówki, tam gdzie jest najbardziej stała temperatura.
 Chłodziarko-zamrażarka  - 15oC  2 tygodnie Przechowywać w tylnej części zamrażarki, tam gdzie jest najbardziej stała temperatura
 Zamrażarka  - 18oC  3-6 miesięcy
 Głębokie mrożenie  - 20oC  6-12 miesięcy

 Transport mleka

 15oC  24h W termosach, przenośnych lodówkach. Pojemniki z mlekiem obłożone zamrożonymi żelowymi wkładami
 Mleko rozmrożone  0-4oC  24h Przechowywać w tylnej części lodówki, tam gdzie jest najbardziej stała temperatura.

 Wg. Academy of Breastfeeding Medicine i LLL

Wskazówki:

  • napisz datę odciągania na opakowaniu z mlekiem, które będzie następnie chłodzone lub zamrażane,
  • używaj zawsze mleka najstarszego (zasada FIFO),
  • mleko chłodzone i mrożone może mieć zmieniony smak, na skutek hydrolizy lipidów (jest ono zdatne do spożycia, natomiast zmieniony jest smak i zapach mleka),
  • na mleku chłodzonym w górnej warstwie zbiera się tłuszcz, to naturalny proces. Natomiast nie wstrząsaj butelką aby wymieszać tłuszcz z mlekiem, ponieważ takie wstrząsanie potencjalnie niszczy struktury białek, które nie dają się już odbudować. Podczas ogrzewania i delikatnego obracania tłuszcz i mleko wymieszają się,
  • kolor mleka nie świadczy o jego przydatności do spożycia. Mleko może być kremowe, z lekkim niebieskawym odcieniem, żółtawe lub białe. Kolor zależy od okresu laktacji, zawartości tłuszczu w mleku.
  • nie rozmrażaj mleka w mikrofalówce. Mleko w mikrofalówce nie ogrzewa się równomiernie, a powstają tzw. "gorące wyspy". Wskutek promieniowania zniszczona zostaje lipaza, spada również stężenie witaminy C. Obniża się także stężenie IgA. Ogrzewanie mikrofalowe niszczy lizozym, a ten odpowiedzialny jest za naturalne hamowanie rozwoju drobnoustrojów, przez co mleko takie jest bardziej podatne na działanie patogenów,
  • najlepszą metodą rozmrażania jest umieszczenie mleka w lodówce dzień przed podaniem, a następnie ogrzanie np. pod bieżącą wodą lub w pojemniku z ciepłą wodą. Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 58oC.

Źródła:

http://www.mz.gov.pl

http://www.medela.com/PL/pl/breastfeeding/products/breastmilk-collecting/breastmilk-bag.html

http://sklep.mambaby.pl/bpa_free.html

http://www.mlekolandia.pl/dr-brown-s-22-b

http://www.babyono.com/produkty/dla-mamy/przechowywanie-pokarmu

http://www.philips.pl/c-p/SCF603_25/avent-woreczki-do-przechowywania-pokarmu

http://www.medela.com/PL/pl/breastfeeding/products/breastmilk-collecting/breastmilk-bag.html

http://kellymom.com

Murphy J. F., Neale M. L., Matthews N.: Antimicrobial properties of preterm breast milk cells. Arch. Dis. Child. 1983; 58 (3):198−200

 

Komentarze  

0 # kaska88 2016-03-14 17:07
Kupiłam cały zestaw i bardzo jestem zadowolona , używam cały czas bo jest to bardzo wygodne.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+2 # kamama 2016-01-09 23:13
Mrożę w woreczkach a potem odmrażam w ciepłej wodzie. Kupiłam do tego bardzo fajne butelki i woreczki Kiinde, woreczek dokręcam do butelki i jest to bardzo wygodne. Mam zawsze zamrożone kilka woreczków mleka.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować