Produkty spożywcze "na cenzurowanym" w pierwszym roku życia

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Drugie półrocze w życiu dziecka kręci się zazwyczaj wokół tego co dziecko może zjeść a czego nie powinno. Czy dany produkt jest aby na pewno bezpieczny dla naszej pociechy, czy może jednak za wcześnie na podanie go dziecku. Jest kilka produktów, które w diecie dziecka starszego i osób dorosłych nie wywołują takich obaw, niektórzy z danych produktów całkowicie rezygnują. Niżej wymienione produkty są niewskazane dla dziecka w pierwszym roku życia głównie ze względu na niedojrzałość wątroby i nerek. Produkty te zostały wymienione poniżej, wraz z opisem co jest w nich niebezpiecznego dla dziecka oraz z wyjaśnieniem, jaki ewentualny negatywny wpływ może mieć na organizm.

 Produkty  Substancje/czynniki szkodliwe  Uwagi i objaśnienia
 

Ryzyko zatrucia

 Kumulacja metali ciężkich

 Brak enzymów trawiennych u człowieka

 Wątroba dziecka w pierwszym roku życia jest proporcjonalnie większa niż u dorosłego, ale jeszcze niedojrzała. Wątroba osiąga rozmiary i funkcje jak u osoby dorosłej dopiero po 12 roku życia.  Jeśli mamy grzyby z naprawdę pewnego źródła to skosztowanie wywaru na grzybach czy sosu nie powinno spowodować żadnych niepokojących objawów ze strony układu pokarmowego dziecka.  Pamiętajmy, że grzyby oprócz walorów smakowych zawierają witaminy i składniki mineralne. Jednak konsekwencje spożycia grzybów z niepewnego źródła są istotniejsze niż składniki, które zawierają, a podobne składniki znajdziemy  w wielu innych bezpieczniejszych produktach.Ze względu na zawartość w ścianach komórkowych nie trawionej przez człowieka chityny, należą one do produktów ciężkostrawnych i długo zalegających w przewodzie pokarmowym. Dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci do 7. roku życia, osoby starsze i ludzi z problemami gastrycznymi.

 

 Może zawierać przetrwalniki Clostridium botulinum

 Dojrzewający stale układ odpornościowy niemowlęcia, nie jest w stanie poradzić sobie z tym silnie toksycznym patogenem.  Dodatek miodu w produktach gotowych jest z reguły bezpieczny, dlatego, że zostaje poddany obróbce wysokociśnieniowej, która inaktywuje przetrwalniki.

 

Mleko krowie (także owcze, kozie)

 

    Duża zawartość składników mineralnych zwłaszcza sodu – powoduje większe obciążenie osmotyczne nerek niemowlaka,

Białka kazeinowe oraz laktoglobulina β są silnymi alergenami, które mogą przyczynić się do mikrokrwawień z przewodu pokarmowego niemowląt. Może to przyczynić się do nieswoistego zapalenia jelit, utraty krwi wraz ze stolcem oraz do niedokrwistości.

 

Niewielka ilość mleka jako dodatek do potraw dla dzieci bez alergii na białka mleka krowiego jest dopuszczalna, np. jako dodatek do naleśników.

Mleko krowie jest produktem zawierającym niewielkie ilości żelaza o słabej biodostępności, dlatego też nie należy go wprowadzać do diety zbyt szybko kosztem mleka kobiecego czy mleka modyfikowanego wzbogaconego w żelazo.

 

Napój ryżowy (mleko ryżowe), wafle ryżowe

 

Ryż kumuluje arsen

Objawy zatrucia: osłabienie, nudności, spadek masy ciała, wymioty, bóle brzucha, biegunki, zmiany skórne.

 

Ryż, ze względu na fizjologię i warunki uprawy, ma zdolność do zgromadzenia 10 razy więcej tego pierwiastka. Niektóre gatunki ryżu należą ponadto do niewielu upraw, które mogą rozwijać się na silnie zanieczyszczonej glebie.

Ryż biały, szczególnie basmati i jaśminowy często ma niższe stężenia arsenu niż ryż brązowy, ponieważ pierwiastek ten w dużej części gromadzi się właśnie w otrębach. Można również doszukać się informacji, że odmiany ryżu uprawianego np. w Kalifornii mają niższą zawartość arsenu, niż te pochodzące z innych części świata.

Warto zaznaczyć, że napoje ryżowe produkowane są zazwyczaj z ryżu brązowego.

 

Produkty prażone (kukurydza, ziarna słonecznika), płatki śniadaniowe,  grillowane wcześniej poddane peklowaniu mięso,  wędzone ryby, smażone - frytki, chipsy

 

Powstawanie niekorzystnych związków takich jak akryloamid, glicyamid, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne, nitrozoaminy

Ryby wędzone zawierają dodatki absolutnie niewskazane w diecie dziecka takie jak: E 124 (czerwień koszenilowa syntetyczna), E 154 (brąz FK)

 

Podgrzewanie peklowanych produktów mięsnych prowadzi  do zwiększonego wchłaniania lub tworzenia endogennych nitrozoamin.  

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) występujące jako produkty spalania w środowisku, znajdują się w mięsie i wędzonych lub grillowanych rybach, a także w oleju roślinnym i produktach zbożowych.

Akryloamid powstaje w żywności zawierającej skrobię podczas np. prażenia (suche ogrzewanie w temperaturze powyżej 180oC), smażenia. Powstaje również z akroleiny, powstałej z utleniania kwasów tłuszczowych (np. podczas prażenia ziaren słonecznika).

Metabolizm akryloamidu zachodzi głownie w wątrobie w cytochromie P450 CYP2E1 z wytworzeniem glicydamidu.

Produkty metabolizmu  wydalane są przede wszystkim przez nerki, płuca i jelita. Nie do końca dojrzała wątroba niemowlęcia, może być przyczyną niezmetabolizowania  akryloamidu i glicydamidu, które w następstwie mogą  reagować bezpośrednio z białkami np. z hemoglobiną lub z zasadami DNA.  Większość związków rakotwórczych to właśnie tego typu metabolity.

 Właściwie przeprowadzony proces smażenia, tzn. na odpowiednim oleju, w odpowiedniej temperaturze ok. 200oC  nie stanowi zagrożenia powstania akroleiny (niebieskawy dym unoszący się podczas „spalenia” tłuszczu). Produkt właściwie usmażony (który nie był położony na zimy tłuszcz i nie nasiąkł nim), również dla układu pokarmowego nie stanowi zagrożenia.

E 124 – szkodzi osobom uczulonym na aspirynę, może wywoływać reakcje alergiczne

E 154 – spożywany w zbyt dużych ilościach odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

 

Sery wędzone (oscypek)

 

Sery solankowe typu feta, sery z przerostem pleśniowym

 

Składniki chemiczne zawarte w dymie mają właściwości rakotwórcze

 

Duża zawartość soli (do 7%)

 

Dym wędzarniczy osadza się na powierzchni sera, dlatego środek sera jest bezpieczny.

 

Powoduje obciążenie osmotyczne nerek

 

Sery są dobrym urozmaiceniem diety, dostarczają rozwijającemu się organizmowi wapń (najmniej twarogowy). Sery produkowane z mleka niepasteryzowanego (np. parmezan), mimo że nie poddawane działaniu wysokiej temperatury, która niszczy bakterie chorobotwórcze, powinny być bezpieczne – ich proces produkcji wymaga dojrzewania w warunkach zapewniających bezpieczeństwo mikrobiologiczne.  

Koncentraty spożywcze (buliony w kostkach, gotowe sosy czy zupy w proszku)

 

Duża zawartość soli

Konserwanty

Substancje poprawiające smak

Oprócz niekorzystnego wpływu na nerki, koncentraty te mają bardzo intensywny smak, niewskazany absolutnie podczas wprowadzania pokarmów i poznawania przez dziecko smaków

 

Co kryje w sobie kostka bulionowa?

  • zagęszczony ekstrakt wołowiny, kurczaka, grzybów lub mieszanek warzywnych
  • glutaminian sodu
  • sól
  • ekstrakt drożdżowy
  • zioła i przyprawy
  • zagęstniki

 

Wyżej wymienione produkty spożywcze nie są produktami niezbędnymi w diecie niemowlaka, dlatego uważam, że lepiej jest je zastąpić zdrowszymi zamiennikami lub całkowicie z nich zrezygnować, niż narażać zdrowie - a w przypadku grzybów - nawet życie naszych dzieci. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych powinnyśmy rozpocząć od produktów całkowicie dla dziecka bezpiecznych. Narażanie dziecka na zatrucie, dyskomfort trawienny czy inne dolegliwości, może przyczynić się do niechęci kontynuowania i próbowania nowych produktów. A nie o to nam chodzi. Nie chcemy wychować niejadka z problemami gastrycznymi.

 

 


Źródła

1. http://ncez.pl/edukacja-konsumencka/nowinki-zywieniowe/grzyby-----nie-tylko-smaczne--lecz-wartosciowe-i-prozdrowotne

2. http://www.phmd.pl/api/files/view/116334.pdf

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież