Kolorowe zupki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gdy mama wraca do pracy a osoba opiekująca się dzieckiem nie chce podawać jedzenia w kawałkach, nie zostaje nic innego jak przygotowanie zupek. Najlepiej zrobić od razu kilka na zapas aby "zrobić, ale się nie narobić". Dlatego proponuję ugotowanie "kolorowych zupek", które podawane codziennie nie będą monotonne a i dostarczą wielu niezbędnych składników odżywczych.

Co potrzebujemy? (Ilość można samemu dostosować wg uznania, lub tego co się akurat ma)

1 kg ziemniaków

0,5 kg buraków

0,5 kg marchewki

0,5 kg brokuła

2 cukinie

dynia

0,5 kg fasolki szparagowej

0,3 kg pietruszki korzeń

0,3 kg pasternaka

Natka pietruszki

300g mięsa (z królika, z indyka, cielęcina)

100g łososia

Warzywa i mięso ugotować. Cukinię i dynię obraną i z wydrążonymi gniazdami nasiennymi upiec. Łososia również można upiec. Wykorzystać wywar z mięsa oraz warzyw.

Warzywa takie jak marchew, ziemniaki, pasternak, pietruszka możemy ugotować razem.

W zależności na jakim etapie jest dziecko składniki blendujemy, rozgniatamy lub kroimy w drobną kostkę.

Następnie należy połączyć :

Zupa czerwona: ziemniaki , buraki, marchew,  pietruszka korzeń,  pasternak , mięso.

Zupa zielona: ziemniaki, brokuł, pietruszka korzeń, pasternak, mięso.

Zupa żółta: ziemniaki, dynia, marchewka,  łosoś,  pietruszka korzeń

Zupa pomarańczowa:  ziemniaki, dyni, marchewka,  pasternak, mięso.

Zupa biała: cukinia, pasternak, pietruszka korzeń,  fasolka szparagowa, łosoś

Zupy można dowolnie modyfikować, ważne aby codziennie był inny składnik główny aby urozmaicić smak i dostarczyć różnorodnych składników odżywczych. Jeśli jakiś składnik spowoduje nietolerancje należy go wykluczyć i zastąpić innym.

Sporządzone zupy odpowiednio wyporcjować, przykryć np. woreczkiem foliowym lub folią aluminiową i zamrozić. Wieczorem wyjąć zupę na następny dzień i włożyć do lodówki. Odgrzać można w mikrofali, kąpieli wodnej  lub bezpośrednio w rondelku.

Ważne:

Do każdej zupy przed podaniem należy dać łyżeczkę masła lub oliwy (olej rzepakowy polecam). Najlepiej zamieniać, jeden dzień masło, na drugi dzień oliwa.

Przed podaniem, do zupy o temperaturze ok. 37oC należy dodać dokładnie umytą, osuszoną i drobno rozdrobnioną natkę pietruszki. Nie dodawać do gorącej zupy aby nie zniszczyć wit C.

Do zupy można dodać całe jajko lub żółtko w zależności jak dziecko toleruje.

Można urozmaicić zupę dodając ugotowaną kaszę, ryż czy makaron. Można również zrobić kluseczki.

Podane zupy w ilości ok. 220ml z dodanym tłuszczem dostarczają ok. 200kcal.

 Smacznego!!!